Sortida cultural – La Giralda del l’Arboç 19 de Maig 2019

Sortida cultural – La Giralda del l’Arboç 19 de Maig 2019

Sortida cultural a l’Arboç, (19/05/2019)

Quan passeu per la N-340, a l’alçada de l’Arboç, no us heu fixat mai en una torre, del tot peculiar, que recorda l’art andalusí? Es tracta d’una giralda, d’una rèplica a escala de la Giralda que hi ha a Sevilla.

El diumenge 19 de maig vàrem quedar a la plaça Orfila, com a activitat de les Sortides Culturals, per visitar aquesta singularitat. La Carme Hernández, amb ajut del seu superequip de col·laboradores, van preparar una ruta per l’Arboç, terra de bons vins i puntes de coixí. A més de visitar la Giralda, també ens vàrem endinsar per la vila i el seu carrer Major, on encara es conserven algunes cases d’origen medieval al costat de construccions neogòtiques, modernistes, noucentistes i neoclàssiques de gran valor arquitectònic. Finalment, vàrem entrar al Museu de Puntes de Coixí, on s’aprecia com d’important ha estat aquesta artesania a l’Arboç, que arran de la delicadesa de les seves puntes i l’originalitat dels seus motius ornamentals, la Punta Arbocenca té reconeixement internacional.

Però, tornant a la Giralda, és molt interessant conèixer el que es diu d’ella, la llegenda i la història real.

Diu la llegenda que un empresari arbocenc es va enamorar, en un dels seus viatges per Andalusia, d’una noia bonica com una flor. Com l’amor va ser correspost, al poc es van casar i van venir a viure a l’Arboç. Tot anava bé, fins que, amb el temps, la jove esposa va començar a emmarcir i tanta era la seva tristesa que el seu espòs va sospitar que es tractava d’enyorança de la seva terra. Sense pensar-s’ho gaire, va fer construir una gran casa plena de referències a l’arquitectura de l’Àndalus, amb una torre com la Giralda.

La història real explica que en Joan Roquer i Marí, tercer fill d’una família adinerada de l’Arboç, es va casar amb una barcelonina, la senyora Negrevernis, hereva d’una fortuna que va permetre que en Joan Roquer financés part de la construcció del Teatre Romea de Barcelona, així com la casa on passaven els estius a l’Arboç, plena de les meravelles que havien vist en el seu viatge de nuvis per Andalusia.

Després, la propietat, ha passat per diverses mans i, en l’actualitat, està previst que sigui un espai per a convencions i/o restaurant.

Després de dinar al mateix Arboç, la tornada va ser ràpida i tranquil·la, amb el regust d’haver fet una visita molt interessant.

Accediu a les fotos de la sortida: