Descoberta de la natura – Ruta de la Pau . Etapa III – 1 de maig 2022

Descoberta de la natura – Ruta de la Pau . Etapa III – 1 de maig 2022

Total participants: 27. Malauradament vàrem tenir unes quantes baixes degut a la Covid-19.

Per a aquesta tercera sortida ens vam apropar al municipi de La Fatarella. La ruta començava a l’espai històric de les Devees que fou la posició de reraguarda de l’exèrcit republicà que formà part de la xarxa de protecció de la Fatarella. En aquest indret vam poder recórrer tota una línia de trinxeres que s’ha restaurat.

Un cop vist i fetes les fotos, vàrem continuar caminant en descens per un camí ample però amb molta pedra, cap al Memorial de les Camposines. Aquest lloc està situat al costat de l’ermita de Sant Bartomeu, del segle XIII. El Memorial es va aixecar per rendir homenatge a tots els combatents que van perdre la seva vida a la Batalla de l’Ebre. Les Camposines es van convertir en un nus de comunicacions estratègic a l’estiu de 1938. Des de dalt del Memorial vam poder apreciar la magnífica panoràmica

Després de dinar una mica vam tornar cap a les Devees, però aquesta vegada ho vàrem fer pel camí vell de Camposines. Pels marges d’aquest camí anàvem trobant quantitat de refugis excavats i vestigis de trinxeres.

Els camps ja estaven florits i abundaven les roselles, però tot i ser primer de maig, feia molta calor i, com que el camí de tornada feia una mica de pujada, encara que era molt ample i còmode, el sol es va fer una mica pesat.

Arribats a les Devees, on ens esperava l’autocar, vam poder dinar ben protegits del sol sota l’ombra dels arbres.