Sortida cultural a l’Espluga de Francolí 25 de Febrer 2018

Sortida cultural a l’Espluga de Francolí 25 de Febrer 2018

                                                                                                  RESUM SORTIDA CULTURAL (25/02/18)

COVA DE LA FONT MAJOR – EL MUSEU LA FASSINA BALANYÀ

(L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ)

 

El passat diumenge 25 de febrer vàrem tenir la tercera sortida de la Ruta del Cister que anava de Poblet a Montblanquet.

Aquesta sortida era conjunta entre la secció de muntanya i la de cultura. En total: 69 assistents. Pel que fa a l’activitat cultural, el grup el formàvem 21 persones.

El punt de trobada va ser la Plaça Orfila a les 7:30h, i des d’aquí vàrem sortir dos autocars. Després d’una parada tècnica a l’àrea de descans de Montblanc, el grup de cultura va quedar-se a la vila de l’Espluga de Francolí i la resta va anar cap el seu punt de partida per continuar la Ruta: Poblet.

A les 10:30h teníem reservada la visita guiada a la Cova de la Font Major on neix el riu Francolí. Es tracta d’una de les coves de conglomerat més llargues del món. Aquest indret va ser el primer en què s’ha constatat vida humana a l’Espluga de Francolí, concretament l’home del neolític s’hi va aixoplugar l’any 4600 aC.

Una arqueòloga virtual ens va donar la benvinguda i una guia ens va acompanyar durant tot el trajecte, a vegades amb una torxa per donar llum.

Durant la visita a la cova van veure reproduccions de personatges i llurs activitats. Tot i que s’han descobert més de 3.600 metres de galeries, nosaltres visitàrem els prop de 500 metres que es poden recórrer a peu (la resta cal fer us de neoprè). La visita va durar uns 75 minuts. En acabar vàrem poder visitar una reproducció de les cabanes on vivíem els homes primitius.

Després de segellar el nostre Carnet 6T, ens vàrem dirigir al Museu de la Fassina de Balanyà, ubicat a la seu de l’Oficina de Turisme.

La Fassina Balanyà és una antiga destil·leria d’aiguardent que té els seus orígens en la dècada de 1830. A través de la maquinària antiga i restaurada s’explica el procés productiu per l’obtenció d’aiguardent i derivats a partir de la brisa del raïm. La visita s’acabà amb una destil·lació en directe i degustació d’aiguardents.

Abans de marxar de l’Espluga vàrem fer una darrera visita a la Font Major, la surgència per on surt a l’exterior el riu Francolí.

Com que l’aiguardent la sentíem a l’estómac i aquest el teníem buit, ens enfilàrem cap al Restaurant la Font del Ferro, situat a l’Hotel Villa Engràcia, a les Masies de Poblet. Allà teníem reservat el dinar. El menú escollit va ser del grat de tothom així com l’indret, un antic balneari que va créixer al voltant de la Masia Blanca.

Accediu a les fotos de la sortida: