Sortida Cogulló d’Estela – 03 de Novembre de 2019

Sortida Cogulló d’Estela – 03 de Novembre de 2019

CICLE DE MUNTANYA 2019

Cogulló d’Estela 1.869m (Berguedà) – 3 novembre 2019

Avui entre pont de Tots Sants, avaries mecàniques, previsió meteorològica i endormiscaments de darrera hora, ens ajuntem només 4 socis i sòcies de l’Agrup. Excta. Muntanya, a les 7:00h. Anem primer cap a Berga on esmorzem a la cafeteria La Fonda del Berga Resort. Després seguim en cotxe fins als voltants del Santuari de la Mare de Déu de Corbera on arribem a l’hora prevista, 9:20h. Amb un inconvenient: plou. Esperem uns minuts però no sembla que tingui intenció de parar. Assabentats de l’evolució del temps prevista, decidim anar a la bodega Murcarols de La Pobla de Lillet. Proveïts amb «el millor vermut del món» s’atura la pluja. Amb una consulta al radar meteorològic veiem que el front fred s’allunya ràpidament cap a llevant i que queda serè darrere seu. Així doncs tornem al Santuari de Corbera. Ha quedat un dia magnífic, net, assolellat i amb una refrescada notable.

L’única pega és que l’inici de l’excursió se situa a uns vint minuts per les dotze. Això ens fa retallar l’excursió, que quedarà limitada al Cogulló d’Estela, descartant la Roca d’Auró 1.948m i la Torreta dels Enginyers 1.988m.

Prenem el sender PR-C 73 fins Can Déu, antic mas actualment en estat de ruïna. Seguim cap a les Planes, altre mas en el mateix estat. La natura però fa la seva feina, i són ben vius els colors de la tardor.

De les Planes girem vers sud per pista. Al peu de Roca Griera abandonem la pista per prendre un corriol de pujada, en direcció nord-oest. A l’altura de Roca Griera girem direcció ponent fins al Coll d’Estela. El cim ja és a tocar. Només queda superar un darrer tram de grimpada que està equipat amb un cable d’acer. Foto de grup al cim. Cim amb acusada personalitat i que consta en el llistat dels 100 cims que la FEEC anomena essencials. El vent es fa notar.

Desfem amb compte el tram més dret doncs el terreny està moll per la recent pluja i, arribats al Coll d’Estela, seguim per poc temps la pista que hi arriba per llevant. Abandonem la pista per fitat i bonic corriol que mena als Plans de Tagast. Aquí fem parada per dinar. Seguim direcció Font de Tagast, sense arribar-hi. Abans prenem un corriol que, en franca baixada, ens fa retrobar Can Déu. I d’aquí al Santuari de Corbera desfent el camí pres a la pujada. Donem una ullada a les obres de rehabilitació del santuari.

L’excursió ha cobert 7,6 quilòmetres de longitud, 460 m de desnivell positiu, el mateix de desnivell negatiu, que hem trigat unes 4 hores i 10 minuts a completar, parades incloses.

De tornada als cotxes, fem parada al Cafè Terrassa La Cabana, amb gran vistes panoràmiques, per prendre un refrigeri.

Accediu a les fotos de la sortida: