SEM –  Oix – El Ferrán-Talaixà-Oix – 07 de maig de 2022

SEM – Oix – El Ferrán-Talaixà-Oix – 07 de maig de 2022

La ruta circular la comencem a l’hora prevista al poble d’Oix amb temperatura agradable, primaveral i sense amenaça de pluja.

Els primers quilòmetres, sense guanyar pràcticament desnivell, recorren la riera d’Oix fins al Pont Trencat. En aquest punt observem l’inici de la cresta del Ferran a la nostra dreta, i la cresta del Gall a la esquerra.

Seguint marques grogues de la Xarxa de Senders Itinerànnia i després de travessar la palanca d’Agafa l’Ase sobre la riera de Beget, el camí sense guanyar molt de desnivell ens acosta fins a l’Ermita de la Mare de Deu d’Escales i el seu refugi.

A partir d’aquí el camí marcat amb fites de pedres puja decidit cap a la casa del Maranyó, al davant la Muntanya de Santa Bàrbara.

Aconseguim el coll de Terres (760 m) després d’una forta pujada i descansem uns minuts abans de decididament pujar al cim passant pel Pla del Ferran.

Des del cim del Ferran (985 m) la panoràmica és espectacular i la bona visibilitat del dia permet observar la cresta del Ferran i del Gall fins al Betrascà, el Bassegoda, el Comanegra i els Pirineus orientals que encara mantenen una mica de neu.

Comencem la forta baixada cap a Talaixà on parem a menjar amb vistes immillorables i al peu de l’Ermita de Sant Martí de Talaixà.

La resta del descens per bosc entre castanyers i alzines es va fer sense problemes seguint el GR11, ruta transpirinenca que es dirigeix des de Talaixà cap a Beget.

Després de deixar enrere la Casa del Vaquer i la palanca de Samsó aconseguim la vall de Hormoier i agafem la pista rural que després de passar pel Graus d’Escales i el pas del Lliberals ens porta de nou al Pont Trencat. Des d’aquí pista rural fins a enllaçar amb la carretera de Beget que ens acosta al poble d’Oix on havíem deixat els cotxes.

En total uns 17 km i uns 850m de desnivell positiu, 8 hores caminant. Grup format per 14 persones, actives, col·laboradores i amb gran companyonia.