Després de la bona acollida que va tenir la Ruta del Cister l’any 2018, hem volgut continuar amb el descobriment d’altres camins històrics que recorren el nostre país.
El 2022 hem preparat la RUTA DE LA PAU que ens conduirà pels escenaris més importants i transcendents de la Batalla de l’Ebre.

La Ruta de la Pau transcorre per la comarca de la Terra Alta, amb sortida i arribada a Gandesa. És un itinerari circular de prop de 90 Qm amb un desnivell positiu d’uns 2.500 m.

Durant 6 etapes descobrirem pobles i gaudirem dels paisatges, visitarem monuments i ens endinsarem en les trinxeres. Caminarem amb respecte per uns indrets ara calms, que varen ser testimonis d’uns fets decisius de la nostra història.
Les excursions es faran en autocar i estaran repartides en una sortida d’una jornada mensual de gener a juny.

LA BATALLA DE L’EBRE

La batalla de l’Ebre fou un intens combat de desgast entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes iniciat el 25 de juliol de l’any 1938, a les acaballes de la Guerra Civil espanyola i que esdevingué decisiu de cara a la pèrdua de Catalunya per al govern republicà. Les terres del Matarranya, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta van viure la major acumulació de forces combatents de la història de Catalunya i van amarar-se amb la sang de desenes de milers d’homes.

L’ofensiva de l’exèrcit republicà s’inicia la matinada del 25 de juliol de 1938 amb el creuament del riu Ebre per tres zones diferents. Les zones de Mequinensa, al nord, i Amposta, al sud, no obtingueren èxit; només per la zona central s’aconseguí avançar i establir un front d’uns 35 quilòmetres, entre Faió i Xerta. El general Franco va centrar ràpidament el focus bèl·lic en aquest punt, on els republicans lluitaven d’esquena al riu. A la serra de Pàndols i a la Cavalls els republicans intentaren resistir, però les tropes nacionals comptaven amb més i millor artilleria i aviació i anaren recuperant territori. El 16 de novembre de 1938 les darreres tropes republicanes creuaven de nou el riu Ebre i retornaven a les posicions inicials.

Fou la batalla més llarga de la Guerra Civil espanyola (115 dies), de degast (amb un gran nombre de baixes) i, sobretot, per a la Segona República va significar la pèrdua de bona part del seu millor exèrcit i la majoria de l’armament més modern; de fet, al cap de 35 dies, el 23 de desembre, Franco donava inici a l’ofensiva sobre Catalunya davant un exèrcit desorganitzat i una població desmoralitzada. El 26 de gener les tropes franquistes entraven a Barcelona.