REVISTES  CARBONATO

Es poden consultar els números de les revistes Carbonato dels anys 1979 – 1981 – 1983 – 1984 – 1986 -1990

Des de la seva fundació a l’any 1930 l’A.E. Muntanya ha tingut entre els seus socis aficionats a la exploració subterrània, com ho demostren els registres d’excursións fetes a les coves de St, Llorenç de Munt i Montserrat.

El GERS, constituit con a – Grupo de Exploraciones y Recuperaciones Subterráneas – , apareix per primera vegada a principis dels anys 60. La seva activitat principal es la recerca de cavitats i la seva exploració.

SORTIDES SETMANALS

Pels voltants de Barcelona (massis del Garraf, Montserrat, St. Llorenç de Munt), Prepirineu, El Priorat, etc…., per visitar cavitats conegudes, practicar les técniques de progressió o com a sortides d’iniciació.

RECERCA

Durant periodes mes llargs, con ara vacances de primavera o estiu, prospectem els massisos calcaris cercant noves cavitats, sols o conjuntament amb altres grups.

Hem participat en la Operación Alto Cinca i en l’exploració de la Fou de Bor amb el Grup d’Espeleología Badalona.

Les nostres campanyes han estat a les Muntanyes de Prades (tarragona), al Massis del Turbón (Osca), al Karst d’Itxina (Biscaia), al Massis d’Izarraitz (Guipuscoa) on l’any 1982 vem descobrir i explorar, juntament amb grups d’espeleología bascos, la Sima Aitzondo de – 488 mts. així com nombroses cavitats de menors dimensións. Posteriorment, l’any 2010, amb espeleolegs del Centre Excursionista de Valencia descobríem l’avenc Leizeta 5 on arribaríem a la fondària de – 373 mts.

Al Massis de La Maladeta la trobada del Bujerín, l’any 1983, va permetre realitzar per primera vegada la travesía de la Cova d’Alba de – 530 mts de desnivell i 2,5 kms. de recorregut.

Al Massis de La Collarada (Osca), l’any 1988, el GERS va trobar la Sima de los Campanales arribant als – 387 mts. a la recerca del riu subterràni que ve de la Cueva Buchaquera i apareix a la Cueva de Las Guixas i la Sima del Rebeco.

A la Sierra de Leurza (Navarra), als anys 1994-95 es van catalogar una dotzena de cavitats de las que destaquen Txaruta 2 – 260 mts. i Txaruta 5 – 230 mts.

L’any 2014 el GERS va rebre el premi Font i Sagué, otorgat per la Fecderació Catalana d’Espeleologia, per l’exploració del Forat de la Ruda – 198 mts al Massis del Garraf.

En l’actualitat els treballs continúan, en especial aquells destinats a l’estudi de la seva atmósfera enrarida que també s’ha fet extensiu a altres cavitats de la zona.

FORMACIÓ

El Curs d’Iniciació a l’Espeleologia prepara als nous integrants del grup perque disposin d’una base técnica que els permeti dur a terme les seves exploracions amb la màxima seguretat i eficacia.

DIVULGACIÓ

La revista CARBONATO es l’organ d’informació i divulgació del GERS. En les seves pàgines es troben els resultats de les nostres campanyes així com els estudis i artícles d’interés general.

COMPETICIÓ

Alguns membres del nostre grup participen en competicións de Tècniques de Progressió Vertical (màxima expressió esportiva de la pràctica espeleologica) indispensable per dominar les tècniques i coneixer a fons els materials.

CONTACTE

Ens trobems els dijous en el local social; també pots demanar per nosaltres en secretaría en qualsevol moment. T’hi esperem.