Fotografía – Arenys de Mar, 6 de Novembre

Fotografía – Arenys de Mar, 6 de Novembre

-Sortida a la pç Orfila (davant església St Andreu)

-Arribada a Arenys a les 9:00, cafè/esmorzar allà mateix

-Ruta pel passeig Marítim fins el Búnker

Visita al cementiri de Synera (tomba d’en Salvador Espriu)

-Tornada per la Riera d’Arenys

Retaule barroc església Santa Maria d’Arenys de Mar (obert fins les 13:00)

-Visita can Montfulleda, destileria Calisay.

-Mercat Municipal d’Arenys

-Dinar al club Naútic

El Cementiri d’Arenys es troba al capdamunt del Turó de la Pietat. És un exemple característic dels cementiris mariners mediterranis. Salvador Espriu va convertir-lo en mite literari amb l’obra poètica Cementiri de Sinera. A l´interior hi ha alguns treballs escultòrics de notable bellesa,  obra  d’artistes  modernistes de renom com Josep Llimona i Venanci Vallmitjana. La vista des del cementiri és esplèndida i s’hi poden veure els principals elements i símbols de la geografia arenyenca. A ponent, la silueta de la Torre dels Encantats, vigilant els límits entre els bisbats de Girona i Barcelona. Més a l’interior contemplen l’escena els omnipresents Tres Turons. La vista cap a llevant l’acapara el port, on destaca l’antic edifici del Montcalvari. Un cop d’ull, des d’aquesta balconada privilegiada ens permet identificar l’església de Santa Maria, els diversos convents d’ordes religiosos, el casalot neoclàssic donat pel fill de la vila Josep Xifré i a l’horitzó, amunt, la gran massa muntanyosa del Montnegre.

L’element més destacat de l’Església Parroquial de Santa Maria d’Arenys, que justifica la seva declaració com a monument és, sens dubte, el retaule major, una de les millors obres del barroc català.

Hem tingut l’oportunitat de fer un recorregut amb guia professional d’aquesta població, un dels socis del club de fotografia d’Arenys, que a més ens ha explicat l’itinerari del Centre, dedicat, entre altres coses, als concursos Fotogràfics, exposicions mensuals en el mercat, col·laboracions humanitàries com sessions fotogràfiques a nens oncològics, …

El dia ens ha acompanyat, la mar estava una mica esvelotada deixant navegar una escola de vela d’Andorra, i el vent no ha arribat a molestar. La Riera anava plena de gent amunt i avall, curiosejant pel mercat dels dissabtes, talment com sinó haguessin estat confinats. Encara hem tingut temps d’anar veure la zona de reparació de les reds de pesca, però avui han fet festa. L’Arnau no ha parat de donar-nos explicacions de cada racó d’Arenys, i a nosaltres se’ns ha fet més acollidora la sortida. Des de que van vendre la destil·leria del Calisay ha començat una pugna entre la població per veure qui disposa de més ampolles antigues d’aquesta beguda espirituosa, perquè a l’actual líquit li falta un component que li dona un toc distintiu.

Jordi Esplugas, Vocal de Fotografia