Descoberta de la natura – Tossal de la Baltasana – Prades – 13 març 2022

Descoberta de la natura – Tossal de la Baltasana – Prades – 13 març 2022

Avui ens reunim 21 caminaires després de descomptar 6 baixes de darrera hora. La previsió meteorològica ha desanimat la participació. Sortim de Plaça d’Orfila en autocar cap a les 7:40h direcció a Prades. Hi arribem cap a les 9:45h i anem primer a esmorzar al Cafè de Prades i, mentrestant, recollim la clau a l’Oficina de Turisme de Prades, a tocar del cafè, per a poder entrar al recinte de l’Abellera.

Plou feblement durant l’esmorzar i fem ullada al radar meteorològic del meteocat. La massa de núvols que ara ens afecta ressegueix el litoral i el prelitoral cap al nord i darrera seu queda net. Comencem a caminar cap a les 10:23h, amb capelines i jaquetes impermeables perquè encara precipita. La pluja no durarà gaire. Travessem el poble per començar a pujar pel carrer dels Colomers. De seguida ens endinsem al bosc, ja no plou, l’ambient és humit i amb boires. Passem pel Coll de la Foguina i cap a les 11:30h arribem al Tossal de la Baltasana, del llistat de 100 Cims essencials de la FEEC, foto de cim. Ens haurem d’imaginar les vistes del Mirador. Seguim per l’altre cantó, ara de baixada, per pista de la que ens desviem per veure les Coves d’en Pere, indret que val la pena visitar.

Les boires es comencen a dissipar. Seguim la pista cap a Coll del Serafí, Plans del Gendral i Mas del Teodoro. Arribant a l’Abellera la pista esdevé un bonic corriol. La visibilitat ha millorat notablement i podem veure el poble de Capafonts i la zona de Els Motllats. Entrem al recinte de l’Abellera per veure la curiosa ubicació de l’ermita a l’aixopluc d’una gran balma encinglerada.

Feta la parada per dinar a l’àrea de lleure de l’Abellera seguim cap a l’ermita de Sant Roc, travessem el Barranc de les Comes, planejant per corriol, i encarem la breu però intensa baixada a La Roca Foradada, curiós aflorament dels materials de la zona de Prades, anomenat “roques vermelles” compostos per gresos i conglomerats amb matriu sorrenca vermella formats a l’inici del període Triàsic. Algunes valentes s’enfilen fins a la base de l’arc de pedra natural.

Ens acostem a veure el proper Llac de la Roca Foradada i la Font de la Roca Foradada. Seguim ara per pista, passem per la Cova dels Capellans i l’ermita de Sant Antoni per arribar a Prades a les 15:30h.

Deixem un temps per parada tècnica i qui vulgui, visitar la vila de Prades també coneguda com la Vila Vermella.

Feta la parada tècnica i la visita retornem a l’autocar a les 16:25h i cap a les 18:40h ja som de nou a Plaça d’Orfila.

L’excursió ha estat de 12,2 quilòmetres de longitud, 345 m de desnivell positiu i el mateix de desnivell negatiu que hem trigat 5:07 h a completar, parades incloses.

Vocal: Eduard Conesa