Sortida Escletxes de Freixeneda i Salt de Sallent – 5 de Juliol de 2020

Sortida Escletxes de Freixeneda i Salt de Sallent – 5 de Juliol de 2020

CICLE DE MUNTANYA 2020

Escletxes de Freixeneda i Salt de Sallent (Garrotxa) – 5 juliol 2020

Avui anem d’estrena múltiple. En primer lloc perquè el Cicle de Muntanya del 2020 reprèn l’activitat després de la parada pel confinament. En aquesta primera sortida en l’era de la covid-19 sortim del lloc de sempre, Renfe Meridiana/Fabra i Puig, uns minuts abans de les 7:00h. Ens ajuntem 7 socis i sòcies de l’Agrup. Excta. Muntanya. Dintre els cotxes tothom amb mascareta. El que encara no hem estrenat és la mascareta que no fa entelar els vidres de les ulleres.

Anem primer a la cafeteria – restaurant La Vall del Pol. de la Serra, on esmorzem. Després seguim fins a Sant Privat d’en Bas, nucli proper, situat al terme de La Vall d’en Bas i punt d’inici i final de l’excursió quasi circular d’avui.

La segona estrena que fem és la nova regulació de la circulació a la zona de pícnic Els Pins – Pla d’en Xurri, en vigor des de 1 de juliol de 2020. Regulació necessària, de ben segur. Vistos els detalls de la regulació és clar que està feta pensant només en els diumengers que van a remullar el cul a alguna de les gorgues de la zona. Nosaltres som excursionistes i ens trobem la barrera baixada. No esperarem a que la obrin a les 10:00h. Això vol dir que afegirem 3 quilòmetres i uns 100 metres de desnivell positiu al no poder sortir del lloc previst. Cap problema! Hi ha ganes de muntanya.

Comencem a caminar a les 8:55h en direcció a l’àrea de pícnic, deixem a mà dreta el desviament que hi porta i seguim amunt per pista, resseguint el Gurn. Just passat el primer gual, el que travessa la riera del Sallent, deixem la pista per prendre un corriol un xic perdut que, en un primer moment remunta la riera del Sallent per després girar al nord i remuntar el marge dret hidrogràfic de la riera de Gorners. Seguim el corriol fins enllaçar amb el camí de Salt de Bot. Aquí el pendent s’incrementa considerablement i comencem a notar un dels multi cairats efectes col·laterals del confinament: una baixa forma física. La majoria el patim, un company el pateix en un grau superior i l’anem esperant. Gràcies Rosa i Sandra per la col·laboració, i Pere pel coratge . Es decideix continuar, la veritat és que l’excursió s’ho val. A més el dia és llarg, tenim hores de sol per davant, amb l’afegitó que la major part del recorregut és ombrívol al transcórrer per la part obaga de la muntanya, cosa d’agrair per l’època de l’any.

Enllacem amb la pista que ens durà a l’abandonat mas Freixeneda i al monumental freixe just al seu costat. Arreu la vegetació presenta un aspecte exuberant i d’allò més ufanós. Seguim per pista direcció a ponent, passem els Plans de la Carrejada (o Correjada) i lentament anem girant cap al sud. Just passada una cabana forestal, deixem la pista a la nostra dreta per prendre de pujada el camí que ens aproximarà pel seu vessant ponentí a les Escletxes (també dites Clapisses, Cavorques, Bores o Correjades) de Freixeneda (o de l’Euga). Ens hi entretenim, l’indret bé que s’ho mereix. Laberíntic, humit, fresc i ple de molsa, en dies com avui fa de bon estar. En sortim pel cantó oriental i ens dirigim cap al Ras de Freixeneda per dinar en un prat idíl·lic. Ens haurem de moure doncs a una vaca amb dos vedelles no li ha fet gràcia el lloc que hem triat per aturar-nos. Ens movem uns metres i tots contents. Un cop dinats i reposats seguim en lleugera i curta pujada per guanyar la carena de la Serra de Freixeneda i baixar-ne per l’altre vessant fins a Creu de Freixeneda. Seguim baixant i acostant-nos a la cinglera dels Gronys per arribar al Salt de Sallent, parada obligada. Passat el Salt tornem a aturar-nos en un dels seus miradors per contemplar-lo des d’una altra perspectiva. Seguim de tornada pel bonic camí del Matxos i baixem pel Rec de Les Olletes fins tancar el cercle a tocar de l’àrea de pícnic. Només queda desfer el tram de pista, primer de terra i després asfaltada fins a Sant Privat d’en Bas. Hi arribem a les 17:35h.

De tornada a Barcelona, fem parada a Les Preses per prendre un refrigeri.

L’excursió ha cobert 16,8 quilòmetres de longitud, 840 m de desnivell positiu, el mateix de desnivell negatiu, que hem trigat unes 8:40 hores a completar, parades incloses.

Accediu a les fotos de la sortida: