Excursions i descoberta de la natura- Serra de Vallhonesta (Bages)-13 de febrer de 2022

Excursions i descoberta de la natura- Serra de Vallhonesta (Bages)-13 de febrer de 2022

Avui 20 caminaires anem d’excursió pels voltants de Sant Vicenç de Castellet. Quedem a les 7:30h a l’estació de Barcelona-Sant Andreu Arenal per agafar el tren de rodalies R4 de les 7:54h. Arribem a Sant Vicenç cap les 9:00h i anem primer a esmorzar al bar Cal Victu. A les 9:45h comencem a caminar, passem per Can Sant Joan de Dalt per remuntar el marge dret del Torrent de Font Saiola i més amunt, passar pel pont que salva l’autopista C-16. El dia es presenta molt ennuvolat i humit i, a estones, acompanyat d’un plugim intermitent que a mesura que avancin les hores desapareixerà.

Seguim el sender local SL-C53, passem Can Noguera, Can Miquel Gras, el coll i mirador de Sant Bernat, avui amb vistes molt limitades, i arribem a Sant Pere de Vallhonesta, parada obligada. Estem de molta sort doncs hi trobem en Ramón Amorós del Centre Excta. Sant Vicenç de Castellet, qui molt amablement ens obre l’església i ens fa una visita guiada. És de lloar la tasca dels membres del Centre Excta. Sant Vicenç de Castellet per la recuperació patrimonial i paisatgística de l’entorn, especialment arran dels incendis dels anys vuitanta del segle passat. Reculem uns 100 m per prendre un corriol de baixada, marcat amb pintura groga, que ens acosta a una de les barraques de pedra seca de la zona. El corriol desemboca al Camí de Vallhonesta que seguirem a mà esquerra. Aviat ens desviem un xic per veure el Roure Gros del Rubió, exemplar centenari de roure martinenc (Quercus pubescens), que avui dia es troba en mal estat, quedant poca cosa més que el tronc central. Retornem al Camí de Vallhonesta i arribem a la cruïlla amb el sender local SL-C61 o Camí dels Maquis, camí que seguim fins a Sant Jaume de Vallhonesta. Abans d’arribar-hi fem una breu parada per veure la Bauma del Sequer, a peu mateix del camí. Arribats a Sant Jaume de Vallhonesta parem per visitar el conjunt format per la Font de Sant Jaume, l’ermita de Sant Jaume, que també trobem oberta, i les ruïnes del mas i de l’enorme hostal que donà servei als viatgers del Camí Ral entre Barcelona i Manresa des de el segle XIV i fins a mitjans segle XX.

Seguim ara en direcció sud-est pel Camí de Sant Jaume de Vallhonesta al Ginebral, camí que deixem al cap de 2 quilòmetres per prendre el corriol que ens acostarà a les restes de l’enorme mas La Serra. Just passat el mas prenem el corriol costerut i carener que ens durà al cim del Puigsoler (524 m) del llistat dels 100 Cims de la FEEC, foto de grup. Continuem carenejant la Serra de Vallhonesta, passem pel Puigsoler Petit i arribem de nou al coll i mirador de Sant Bernat. Parada per dinar. Després de dinar desfem el camí del matí fins passat el pont de l’autopista. Arribats al banc del Jacinto seguim el GR4 per entrar a Sant Vicenç de Castellet pel marge esquerra del Torrent de Font Saiola, el marge contrari del recorregut d’anada. Al final del carrer de Les Roques Altes girem dreta i ens dirigim de nou al bar Cal Victu per prendre alguna beguda. Feta la parada tècnica retornem a l’estació. Agafem el tren de les 17:09h i a les 18:10h ja som de nou a Sant Andreu.

L’excursió, molt variada i del gust de tothom, ha estat de 15,6 quilòmetres de longitud, 540 m de desnivell positiu i el mateix de desnivell negatiu que hem trigat 6:35h a completar, parades incloses.

Vocal: Eduard Conesa