Cultura – Les colònies tèxtils de la Farga de Bebié i Borgonyà 24 d’abril 2022

Cultura – Les colònies tèxtils de la Farga de Bebié i Borgonyà 24 d’abril 2022

El dia 24 d’abril, cap a les 8:15h, vam sortir en autocar unes 37 persones cap a La Farga de Bebié (Osona / Ripollès), a uns 92 km de Sant Andreu, abans, però, vam esmorzar al restaurant 4 Carreteres de Tona.

Aquesta excursió a les fàbriques de riu té un lligam especial amb el nostre barri, ja que també hem visitat la colònia tèxtil de Borgonyà molt relacionada amb la Fabra i Coats, familiarment coneguda com a Can Mamelles, perquè la gran majoria de treballadores eren dones, com va assenyalar molt encertadament una companya de viatge.

Arribats a La Farga i a les portes de l’antiga fàbrica d’Edmund Bebié es va fer una petita explicació històrica de com es van fundar les colònies tèxtils al riu Ter, l’organització empresarial, la forma de vida de les treballadores a través d’un segle i mig. I vam poder escoltar el so d’una sirena com les que marcaven el canvi de torn. Després vam passejar per fora dels edificis abandonats i en mal estat, cosa que no ens va permetre veure’ls per dins. Encara, però, queda un carrer on viuen antics treballadors de la fàbrica.

Acabada la visita, i després de posar-nos per a la foto de família, ens hem dirigit cap a Borgonyà on ens esperava en Jordi Grané, un historiador del museu del Ter que ens ha fet de guia. Molt bon comunicador i coneixedor de la història de la colònia tèxtil de Borgonyà, ens ha sabut transmetre el sentiment de poble que avui dia encara en té la gent de Borgonyà amb el seu passat industrial. Una mica diria com a Sant Andreu de Palomar. I aquí, durant el trajecte, mentre ens ensenyava el centre d’interpretació, la reclosa, els forns, la imponent xemeneia i el Casino Teatre, es va establir un interessant diàleg d’història viva entre l’historiador i el grup, sobretot quan ens va ensenyar la casa-museu dels treballadors, tan reconeixible en el nucli vell de Sant Andreu.

Vam acabar la visita a les portes del restaurant el Xiringuito situat al mateix camp de futbol i dia de partit. Diuen que l’equip de futbol de Borgonyà és el més antic de Catalunya. Orgull de poble fins al final.

Responsables de la sortida: Pere Casas

Text: Pere Casas

Fotografia: Pere Casas, Quildo Niubó, Maria Urbano i Elena Bilbao