El Cogul – Serra de Busa 6 de Maig 2018

El Cogul – Serra de Busa 6 de Maig 2018

CICLE DE MUNTANYA 2018

El Cogul 1.526m – Serra de Busa, 6 maig 2018

Sortim en dos cotxes de l’estació de Renfe-Sant Andreu Arenal a les 7:00h. Som 7 socis i sòcies de l’A.E.Muntanya. Ens dirigim primer a Cardona, on arribem a les 8:00h i esmorzem. Seguim ruta en cotxe fins al punt d’inici de l’excursió, el monument a Guifré el Pelós a la Vall d’Ora, al límit de l’Espai Natural Protegit de la Serra de Busa – els Bastets – Lord. Déu n’hi dó els quilòmetres de pista asfaltada per arribar-hi.

La previsió meteorològica per avui és de pluja molt probable, així que anem preparats per aquest cas.

Arrenquem a caminar cap a les 9:15h seguint l’itinerari 1 Camí de Busa per l’escala. Passem per l’Estudi (Ecomuseu de la Valldora), l’Aigua d’Ora pel pont romànic, l’antiga serradora del molí de l’Ambròs i la masia El Pujol. Passat aquest hostal-restaurant el camí s’endinsa al bosc i es torna costerut en direcció a Pla de Busa per les escales. Cauen quatre gotes i temem el pitjor, per sort de seguida s’estronca i no ens cal protegir-nos. La humitat ambiental però és alta i, combinat amb la pujada, ens obliga a fer una breu parada per treure alguna capa. Arribem a la cruïlla cap al “Xalet” de Busa. Anem a veure aquesta bauma penjada a la cinglera i amb vistes a la vall. L’itinerari, molt ben senyalitzat, està enriquit amb rètols informatius sobre les particularitats i història de la zona. Retornats a la cruïlla seguim cap a l’escala de Busa per trobar la pista que ens duu al mas Orriols, situat en un petit replà entre els cingles d’Emprius i la cinglera sud de Busa. De seguida abandonem la pista per prendre el marcat corriol de pujada, passem per la bauma de Cal Cabreró i, resseguint el corriol a peu de cinglera, arribem al pas de l’Escala que remunta un canaló que supera la cinglera. És un pas equipat amb escala metàl·lica, vertical de 6m, seguit d’un tram d’esglaons de fusta encaixonats al canaló i protegit per un cable d’acer trenat. Superat el pas, sortim al Pla de Busa, a uns 1.300m d’alçada. Resseguim la cinglera passant pel mirador de la Bertolina i Ca l’Artiller. Aquí girem cap els Colls i seguim camí de la Presó de Busa. Abans però, ens desviem del camí per visitar l’ermita de Sant Cristòfol i la font de Busa (o de l’Espedreguer). Passem Casa Vila, el mirador de la Creu del Capolat i la palanca metàl·lica que permet arribar còmodament a la Presó. Una presó natural, com un apèndix de la cinglera, farcida d’escletxes i avencs, i on cal estar atent. Tornem al mirador de la Creu del Capolat i pugem El Cogul 1.526m. El cel segueix ennuvolat i amenaçador però decidim continuar la ruta que ressegueix ara la cinglera septentrional. Passem pel Serrat de la Llebre i pel costat del Cavall Bernat sense arribar-hi doncs es tracta d’una agulla separada de la cinglera tot i que molt propera a aquesta i a la que s’hi podria arribar per un roc encastat entre l’agulla i la cinglera. Continuem de baixada resseguint sempre la cinglera fins a trobar la pista del grau de les Collades que prenem a l’esquerra, també de baixada.

Arribats a les Collades fem parada per dinar. Els companys informen de l’evolució del radar meteorològic. Sembla que el gruix de la precipitació està caient a Barcelona i litoral encara que alguna cortina d’aigua ens queda a uns 7 quilòmetres, sense afectar-nos. El temps aguanta bé i ens permet seguir la ruta segons el pla, sense haver d’utilitzar cap de les escapatòries previstes (menys atractives) per escurçar la sortida en cas de pluja.

Abandonem la pista i ens endinsem de baixada per la Rasa de les Collades, primer per sender i després per pista. En una cruïlla abandonem la pista, que continua fins a enllaçar amb la pista de Orriols, i prenem el sender fitat de l’esquerra que ens durà a l’impressionant grau de Sant Pere (o de Ca l’Esguerrat). Arribats a la Canal de Sant Pere, ens mantenim al marge esquerre fins arribar a l’església de Sant Pere de Graudescales. A partir d’aquí el camí planeja resseguint l’Aigua d’Ora. Ens mantenim primer pel camí del marge dret del riu, passem per la font de l’Auba i la serradora de Can Guirre. Aquí passem, pel pont, al marge esquerre i seguim la pista que abandonem per visitar Sant Lleïr. Els cotxes ja són a tocar.

Han estat 20,3 quilòmetres de recorregut i 1.090 metres d’ascensió acumulada (el mateix de baixada) que hem completat en 7 hores i mitja (parades incloses). Camí a casa parem de nou a Cardona per a un merescut refrigeri. Cap a les 19:00h arribem a Barcelona.

Accediu a les fotos de la sortida: